Αποτελέσματα αναζήτησης

Συμβουλές προς αγοραστές

Συμβουλές προς πιθανούς αγοραστές

Η αναζήτηση ακινήτου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί υπομονή και επιμονή. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα ακίνητο – κατοικία ή επαγγελματική στέγη – ο ένας είναι για ιδιοκατοίκηση ή ιδιωτική χρήση και ο άλλος είναι για επένδυση.  Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την αναζήτηση του ακινήτου σας

Ορίστε το ποσό που μπορείτε να δαπανήσετε για την αγορά του ακινήτου εκ των προτέρων. Προσοχή, μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και τα έξοδα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της αγοράς, όπως, φόρος, συμβολαιογράφος, δικηγόρος και μεσιτική αμοιβή.

Ξεκαθαρίστε ποια περιοχή ή περιοχές σας ενδιαφέρουν κι αναζητήστε ακίνητα στις περιοχές της αρεσκείας σας. Μη χάνετε χρόνο ψάχνοντας σε περιοχές που δεν σας ενδιαφέρουν.

Κάντε έρευνα αγοράς στις περιοχές που σας ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να ενημερωθείτε για την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς ή, ακόμα καλύτερα, απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο μεσίτη για να σας δώσει μια γενική εικόνα.

Υποβάλετε τα στοιχεία της ζήτησης σας σε κάποιο μεσιτικό γραφείο της περιοχής, έτσι ώστε να να σας ενημερώσουν άμεσα αν κάποιο ακίνητο που βρίσκεται στην αγορά ανταποκρίνεται στη ζήτησή σας.

Κατά την υπόδειξη του ακινήτου υπογράφετε το έντυπο υπόδειξης του ακινήτου, το οποίο θα σας προμηθεύσει ο μεσίτης και συμφωνείστε την αμοιβή του μεσίτη εκ των προτέρων. Ελέγξτε προσεκτικά το ακίνητο και αποκομίστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γύρω απ’ αυτό (έτος κατασκευής, ανακαίνιση, καθαρό εμβαδόν κλπ.). Αν χρειαστεί κι άλλη υπόδειξη με κάποιον μηχανικό ή αρχιτέκτονα, μη διστάσετε να ζητήσετε να πραγματοποιηθεί.

Για να δεσμεύσετε κάποιο ακίνητο πρέπει να  καταθέσετε μια προκαταβολή. Η προκαταβολή δίδεται για να δεσμευτεί οριστικά το ακίνητο στη συμφωνηθείσα τιμή και να αποσυρθεί αυτομάτως από την αγορά. Μπορεί είτε να δοθεί κατά την υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού είτε κατά την υπογραφή ενός συμβολαιογραφικού προσυμφώνου – το οποίο παρέχει περισσότερη ασφάλεια και στον αγοραστή αλλά και στον πωλητή. Προσοχή! Εάν το ακίνητο έχει κάποιο νομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα η πώλησή του να να μην είναι εφικτή, η προκαταβολή θα πρέπει να επιστραφεί στον αγοραστή.  

Αναθέστε στο δικηγόρο σας να διεξάγει ένα νομικό έλεγχο για το ακίνητο που επιθυμείτε.

Προσκομίστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο συμβολαιογράφου μέσω του μεσίτη σας ή του δικηγόρου σας (αναλόγως με το ποιος σας εκπροσωπεί). Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ενότητα “ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ”.

Προσοχή! Ο μεσίτης δεν μπορεί να εκπροσωπεί των πωλητή και τον αγοραστή ταυτόχρονα.

Με εκτίμηση,

Ηρακλής Πάσχος M.Sc.

Compare Listings